KOLEDAR DOGODKOV

ZBOR SVETEGA NIKOLAJA (Litija)

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

zbor sv nikolaja litija


Helena Fojkar Zupančič, zborovodkinja

V Zboru svetega Nikolaja Litija poje petdeset pevk in pevcev iz Litije in osrednje Slovenije. V petnajstih letih delovanja se je razvil v vrhunski pevski sestav, ki je s sodelovanjem pri bogoslužju v domači cerkvi, koncertiranjem po Sloveniji in gostovanji širom po Evropi postal priznan doma in v tujini. Odlikuje se po lepem zvoku in prepričljivi izvedbi skladb različnih slogovnih obdobij. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih se uvršča na najvišja mesta ter prejema posebne nagrade. Zadnji uspeh je dosegel na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Maasmechelen 2013 v Belgiji (absolutno prvo mesto in posebna nagrada za izvedbo obvezne skladbe). Ponaša se s tremi zgoščenkami: Božična luč (2003) – v slovenski jezik prepesnjen opus angleškega skladatelja Johna Rutterja; Sacra religio (2007) – z biseri iz zakladnice duhovne glasbe slovenskih in tujih avtorjev; Eno drevce (2011) – posvečeno slovenski ljudski pesmi. Sodeluje s priznanimi umetniki, kot so David De Villiers, Paul A. Smith, André J. Thomas, Knut Andreas, Stanko Arnold, Marcos Fink, Zoran Škrinjar, Vlado Kreslin in Mali bogovi, ter s simfoničnimi orkestri, kot so RTV Slovenija, Simfonija Luwigana in Collegium Musicum iz Potsdama. S slednjim je skupaj z zborom Viva Brežice v sezoni 2010/2011 izvedel odmeven vokalno-inštrumentalni koncert – Carmina Burana Carla Orffa, ki je zabeležil velik odziv (samo v Litiji je presegel tisoč poslušalcev). Julija 2011 je sodeloval pri izvedbi znamenite Simfonije tisočev Gustava Mahlerja z dirigentom Valeryjem Gergijevim. Novitete in priredbe so sestavu posvetili pomembni slovenski skladatelji: Damijan Močnik, Ambrož Čopi, Črt Sojar Voglar, Blaž Pucihar, Nana Forte, Peter Šavli, Ivan Florjanc in Katarina Pustinek Rakar.

Zbor, ki ima sedež v župniji Litija, deluje pod okriljem društva Nova kultura Litija in je član evropske zborovske zveze Europa Cantat. Od ustanovitve leta 1997 ga ob pomoči korepetitorjev Janeza Klobčarja, Črta Sojarja Voglarja, Marte Sojar Voglar in Tamare Avsenik vodi Helena Fojkar Zupančič.

Fojkar Zupancic Helena splet2Helena Fojkar Zupančič, diplomirana solopevka in glasbena pedagoginja, deluje kot zborovska dirigentka in učiteljica vokalne tehnike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Pri delu z zbori namenja pozornost oblikovanju polnega, homogena in lepega zborovskega zvoka ter prepričljivosti nastopov. Ob Zboru svetega Nikolaja Litija vodi tudi Dekliški zbor sv. Stanislava Ljubljana. Z obema koncertira po Evropi in se uspešno udeležuje tekmovanj. Med njenimi pomembnejšimi uspehi je absolutna zmaga na imenitnem mednarodnem tekmovanju v organizaciji European Broadcast Union Let the Peoples Sing 2009 v Oslu, ki jo je dosegla z dekliškim zborom, s katerim se je leta 2012 na povabilo organizatorjev udeležila tudi prestižnega Evropskega mladinskega zborovskega festivala v Baslu. Pomembna je zmaga in absolutna prva nagrada na mednarodnem zborovskem tekmovanju Venezia in Musica z zborom svetega Nikolaja Litija. Je dobitnica nagrad za najboljšo dirigentko. Od leta 2009 snema in koncertira s Komornim zborom Radia Slovenija. V letih 2004 ter 2007 do 2009 je vodila Slovenski otroški zbor. Vodi seminarje vokalne tehnike, zborovske in dirigentske delavnice ter je cenjena žirantka državnih in mednarodnih tekmovanj.

 

 

Program: 

W. Byrd: Haec Dies (Cantiones sacre II, 1591, št. 32)
J. Gallus: Musica noster amor (Moralia 28)
F. Mendelssohn - Bartholdy: Richte mich, Gott, Psalm XLIII (Drei Psalmen op. 78, no[U1] . 2)
F. Mendelssohn - Bartholdy: Mitten wir im Leben sind (op. 23, št. 3)
Z. Randall Stroope: The Conversion of Saul
A. Čopi: Sing Joyfully 
Č. Sojar Voglar: Ave Maris Stella
Č. Sojar Voglar: Alma redemptoris Mater (noviteta)
Marijanska antifona, 
besedilo Hermannus Contractus (1013–1054)
A. Čopi: Cantate Domino (noviteta)
Ps 95:1 ab,2a & Ps 97: 1b, 4b, 5b

*** 

V. Mirk: Dečva, to m’povej (rožanska ljudska)
H. Lavrenčič: Petelinček je zapieu (ljudska iz Benečije) 
V. Mirk: Še rož'ce so žalovale (koroška ljudska)
Solo: Irma Hostnik, sopran, Žan Rojko, tenor 
P. Merkù: Jnjej čeua jti gna' (ljudska iz Bile v Reziji)
M. Prus: Šürka je Tisa (prekmurska ljudska) 
L. Lebič: Drumlca je zvomlana (koroška ljudska) 
K. Pustinek Rakar: Pa kako bom ljubila (ljudska) 
H. Lavrenčič: Kje so tiste stezice (Gustav Ipavec, ponarodela)

 Vstopnina: 14 €, 10 €

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy