KOLEDAR DOGODKOV

»VSE BARVE SAKSOFONA«, JAMES CARTER ORGAN TRIO & BIG BAND RTV SLOVENIJA

Amfiteater gradu Kromberk

James Carter s
...
JAMES CARTER ORGAN TRIO 
&
BIG BAND RTV SLOVENIJA 
Lojze Krajnčan, dirigent

Posebni gostje:
Claude Delangle (F), 
Guillaume Orti (F), 
Steven Mauk (ZDA), 
Gordan Tudor (CRO), 
Matjaž Drevenšek (SLO),
Dejan Prešiček (SLO),
Lev Pupis (SLO).
...

big band rtv slovenija foto janez kotar izrez hr 2

20. mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici se bo zaključilo z atraktivnim jazzovskim koncertom, v središču katerega bo vsestranski ameriški saksofonist, James Carter. V Slovenijo prihaja v sklopu svoje mediteranske turneje in to bo njegov edini nastop v Sloveniji, prvi po letu 2000, ko je s svojim Electric Bandom igral na Jazz festivalu Ljubljana. Tokrat se bo predstavil s svojim orgelskim triom, v katerem sta še Gerard Gibbs na Hammond B3 orglah in Alex White na bobnih. Ob njem bo pod taktirko Lojzeta Kranjčana zaigral najpomembnejši slovenski jazzovski sestav, Big Band RTV Slovenija, ki letos praznuje častitljivih 70 let delovanja. Posebej se bodo predstavili člani saksofonske sekcije, nekateri tudi z avtorskimi skladbami, skupaj z Big Bandom bosta nastopila še francoska saksofonista, Guillaume Orti z lastnim jazzovskim programom in Claude Delangle z nepozabnimi melodijami velikana slovenske glasbe Janeza Gregorca.

Koncert se bo zaključil z novo skladbo, ki jo je naročil Kulturni dom Nova Gorica prav za praznovanje 20. obletnice mednarodnih srečanj saksofonistov. Napisal jo je odlični hrvaški skladatelj in saksofonist Gordan Tudor, v kateri bosta združila glasbene misli dva legendarna mojstra klasičnega in jazzovskega saksofona, Claude Delangle in James Carter, ob njima pa domači in tuji gostje, ki hkrati sodelujejo v žiriji in organizaciji 8. mednarodnega tekmovanja saksofonistov, to pa so Matjaž Drevenšek, Steven Mauk (ZDA), Guillaume Orti (F), Dejan Prešiček, Lev Pupis, Gordan Tudor (HR), saksofonska sekcija ter celoten Big band RTV Slovenija.

James Carter Organ Trio Photo Credit Ingrid C Hertfelder ph

Američan James Carter, eden najbolj cenjenih saksofonistov svoje generacije, se je rodil v Detroitu leta 1969, saksofon pa ga spremlja od njegovega 11. leta. Pozornost je vzbudil pri 23 letih svojo prvo ploščo JC On The Set, izdano na Japonskem, s katero je naznanil močno novo smer v jazzu. V družbi s trobentačem Lesterjem Bowiem si je utrdil mesto mojstra na vseh vrstah saksofona, pa tudi na klarinetu in flavti. Je vodja številnih uglednih sestavov, s katerimi izvaja stilsko zelo različno glasbo, ki sega od funka do bebopa ter gypsy swinga, temelji pa na globokem poznavanju ameriških jazzovskih legend. Vodil je vrsto snemanj albumov, na katerih so igrali najrazličnejši jazzisti vseh generacij in pristopov.  Carter v vseh glasbenih okoliščinah najde izhod. »Povsod se moraš počutiti doma,« pravi Carter. »Prepričan sem, da je v navzkrižnem oplajanju med različnimi zvrstmi in glasbenimi vplivi, dejansko neverjetna lepota.«

http://youtu.be/SgC1tSMgQLQ

Glavna sponzorja:

06 EP logotip HORIZONTALEN PODPISAN     E3 logo horizontalen

Ostali sponzorji:


logoMONG z napisom jpg
      US embassy Logo RTV BB 70 pVstop prost.
Več o celotnem programu festivala

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy