2017

LARA PLAVČAK: ZIN – sodobna artzin produkcija, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

f arhiv Kino Siska

Zin je eden od najvztrajnejših in najbolj privlačnih pojavov alternativnega tiska. Gre za knjižice, največkrat samozaložniške DIY publikacije, ki nastajajo v majhnih nakladah in z majhnimi produkcijskimi stroški, pojavljali pa so se kot bistven medij določenih subkultur 20. stoletja, vse od ljubiteljev znanstvene fantastike do punka in riot grrrl. Ob nastopu interneta je zin kot medij doživel konkretno preobrazbo v svoji funkciji, izdelavi in videzu, ostaja in postaja pa čedalje bolj prisoten in opazen. Prešel je od političnega fanzina k veliko bolj individualiziranemu artzinu. Predavanje bo raziskalo današnjo terminologijo zina in njegovo širšo zgodovino, ki se dotika tudi pojavov knjige umetnika in revije umetnika. Fokus predavanja bo na sodobni slovenski, zlasti ljubljanski, artzin produkciji, njenih akterjih, sceni ter značilnostih in posebnostih takšnega ustvarjanja danes. Predstavljeni bodo načini produkcije, medsebojno povezovanje avtorjev, udeleževanje na dogodkih in njihovo razmišljanje o zinu kot mediju kot tudi razlogi za ponovno aktualnost tega medija in vprašanji njegove umestitve med alternativo in institucije, saj gre za ustvarjanje umetnikov, ki se s svojim delom predstavljajo tako v okviru uveljavljenih galerij sodobne umetnosti kot na različnih alternativnih lokacijah. Poudarek bo na predstavitvi avtorjev, ki delujejo v Ljubljani. Umetnostna zgodovinarka in kulturologinja Lara Plavčak že več let raziskuje sodobni artzin. Na to tematiko je v letu 2016 diplomirala pri izr. prof. dr. Beti Žerovc, je vodja programa zin razstav ZINE VITRINE v galeriji DobraVaga v Ljubljani, v letu 2017 pa sokurira večjo pregledno razstavo sodobne artzin produkcije v MGLC v Ljubljani. Predavanje bo pospremljeno z izborom primerov zinov iz predavateljičine lastne zbirke in iz čitalniško-arhivske zbirke DobreVage.

Lara Plavčak je diplomirana umetnostna zgodovinarka in kulturologinja. Leta 2011 je končala Svet umetnosti, šolo za kuratorje in kritike sodobne umetnosti, ki deluje v okviru Zavoda za sodobno umetnost, SCCA–Ljubljana. Med 2013 in 2014 je sokurirala razstave Cikla mladih ustvarjalcev v Kinu Šiška, v letu 2016 pa kurira Cikel samostojnih razstav v Kinu Šiška. Kurirala je razstave v galeriji Plevnik-Kronkowska v Celju (2010/11), v KiBeli, MMC Kibla v Mariboru (2014) in v Savinovem likovnem salonu v Žalcu (2014). Svoje prispevke je do sedaj objavila v Kinotečniku, Dialogih, Likovnih besedah, Pogledih, Tribuni, AirBeletrini in reviji Fotografija. Med 2015 in 2016 je sodelovala z društvom za promocijo kratkega filma KRAKEN in festivalom kratkega filma v Ljubljani FeKK. Aktivna je znotraj projektno-razstavne prodajne galerije DobraVaga, kjer kot ustanoviteljica vodi program zin razstav, delavnic, čitalnice in arhiva ZINE VITRINE. Od leta 2016 je tudi sodelavka Sveta umetnosti in SCCA, Zavoda za sodobno umetnost – Ljubljana.

Tri Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila januarja, marca in aprila 2017, nastajajo kot stalno sodelovanje med SCCA-Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica. Začeli smo z izmenjavami mednarodnih predavateljev v okviru šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, nadaljevali v letu 2014 in 2016 s predavanji sodelavcev SCCA (Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder, Saša Nabergoj, Dušan Dovč, Miha Kelemina), v letu 2017 pa se bomo s sodelavci SCCA osredotočili na povezave med video umetnostjo in formo kratkega filma ter vsebino umetniških publikacij – zinov.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy