KOLEDAR DOGODKOV

IDA HIRŠENFELDER: Neskončna ravnina; Razsežnost video prostora in umetnost projiciranja, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

soocanja FB 1

Drugo izmed treh predavanj v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila v prvi polovici leta 2014 in so plod sodelovanja med SCCA-Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica, bo posvečeno videu. Video prostor je danes neskončno tridimenzionalno vesolje, ki je kot medij likovne umetnosti z razmahom programskih jezikov za manipulacijo video slike povsem predrugačil prvotni televizijski okvir v razmerju 4x3 ali filmski okvir v razmerju 16x9 ter odprl nešteto neskončnih ravnin in gubastih pokrajin, ki so v stalnem procesu premeščanja, sestavljanja in gubanja. Video je v likovni umetnosti napovedal razkrajanje v naprej določenih formatov in pozicij gledanja, ki so v zadnjih petnajstih letih stopili v “totalni” prostor. Z video projiciranjem spreminjamo skoraj katero koli površino v dinamični video ekran.

2011 Batista Cadez Timing Diagrams pomanjsana

Marko Batista, Boštjan Čadež: Timing Diagrams, Stara Elektrarna
Produkcija: Aksioma, 2011

 

Ida Hiršenfelder je umetnostna kritičarka in kuratorka, ki je študirala sinologijo ter nekaj časa živela in študirala v Pekingu. Med leti 2008 in 2013 je bila zaposlena z izgradnjo fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti Postaja DIVA pri Zavodu za sodobno umetnost, SCCA–Ljubljana. Tudi pri raziskovalnem delu se ukvarja z arhivi in njihovim izginevanjem – z digitalnim življenjem in digitalno smrtjo. Kot svetovalka deluje pri umetniškem programu Društva Ljudmila (Laboratorij za znanost in umetnost). Sodeluje tudi z Zavodom za sodobne umetnosti Aksioma kot piska besedil ob razstavah. Že več let objavlja tekste o medijski umetnosti, sodobni umetnost in feminizmu na Radiu Študent, v časniku Dnevnik, reviji Likovne besede, v številnih katalogih ob razstavah in je članica uredniškega odbora revije Maska. V zadnjih letih vse pogosteje stopa v dialog z umetniki in umetnicami kot kuratorica manjših skupinskih in samostojnih razstav. Pogosto vodi okrogle mize in javne debate. Predvsem ostaja zvesta radijskemu mediju, ter na vsakem koraku snema potopitvene zvoke in čudne pogovore. V zadnjem času lota majhne elektronske naprave za zvočne eksperimente v okviru Theremidi Orchestra, ki jih motivira ljubezen do strojev, elektronike in hrupa.

Postaja DIVA je fizični in spletni arhiv video in novomedijske umetnosti, ki ga vodi SCCA–Ljubljana z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja, interpretiranja in predstavljanja: Videodokument, Videospotting, Prakse arhiviranja, Internet Portfolio, Artservisova zbirka, DIVA.

Spletna DIVA, on-line arhiv s hipertekstualno podatkovno bazo in dostopom do video del, je vpeta v arhiv GAMA – Gateway to Archives of Media Art, mednarodno spletno platformo pomembnih evropskih video/medijskih arhivov z namenom večje vidnosti in širše dostopnosti.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy