2018

BIKEC FERDINAND, r. Carlos Saldanha (ZDA, 2017, sinh.)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

BIKEC FERDINAND

Bikec Ferdinand
(Ferdinand, ZDA, 2017, sinh.)

Režija: Carlos Saldanha
Scenarij: po knjižni uspešnici avtorja Munroja Leafa
Glasovi: Domen Valič (Ferdinand), Lucija Grm (Lupe), Jernej Kuntner (Hans), Helena Berden (Greta), Lija Pečnikar (Una), Martin Jelovšek (Dos), Žiga Paradžik (Cuatro), Matevž Müller (Klaus), Primož Vrhovec (Valiente), Rok Kunaver (Angus) in Štefan Kušar (Bones).
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution

Zgodba
Nekoč je v Španiji živel romantičen in zasanjan bikec Ferdinand. In če so se njegovi vrstniki razigrano podili in skakali po pašniku, je on sam posedal v senci plutovca in mirno duhal cvetlice. Mamo je seveda skrbelo zanj, a ga je pustila v miru. Leta so minevala in bikec je zrasel v močnega bika. Njegovi prijatelji so se še vedno suvali z močnimi rogovi in si želeli na bikoborbe v Madrid, sam pa je še vedno najraje mirno užival v senci. Nekega dne so na pašnik prišli neznani možje, da bi v njegovi čredi izbrali najhujšega med vsemi, najbolj divjega bika za bikoborbe. Ferdinandovi prijatelji so se pred njimi šopirili na vse načine, divjali in suvali s kopiti. On pa je kot vedno želel mirno sesti v senco, a je spregledal čmrlja, ki ga je pičil, da je čisto ponorel. Črni možje so zavpili od veselja. To je bil največji in najbolj divji bik med vsemi, ravno pravšnji za bikoborbo! A kaj ko se ubogi Ferdinand v madridski areni ni zmenil za puščičarje, pikadorja in celo matadorja ...

Zanimivost
Pravljica Američana Munroja Leafa (s pravim imenom Wilbur Monroe Leaf) je leta 1936 postala svetovna uspešnica, a je bila zaradi svoje mirovniške note v frankistični Španiji in nacistični Nemčiji prepovedana.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy