2021

TO MORAJO BITI NEBESA, r. Elia Suleiman (Francija, Katar, Nemčija, Kanada, Turčija, Palestina, 2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

To morajo biti nebesa 01

To morajo biti nebesa (It Must Be Heaven, Francija, Katar, Nemčija, Kanada, Turčija, Palestina, 2019, barvni, 102 min.)

Režija: Elia Suleiman
Scenarij: Elia Suleiman
Fotografija: Sofian El Fani
Montaža: Véronique Lange
Igrajo: Elia Suleiman (ES), Tarik Kopti (stari sosed), Kareem Ghneim (mladi sosed), Grégoire Colin (moški v metroju), Vincent Maraval (francoski producent), Claire Dumas (ženska v reševalnem vozilu), Antoine Cholet (reševalec), George Khleifi (natakar), Ali Suliman (brat v restavraciji), Faris Muqabaa (drugi brat v restavraciji), Yasmine Haj (sestra v restavraciji), Asmaa Azaizy (beduinska ženska),Eric Cornet (brezdomec), Gael García Bernal (on sam)
Produkcija: Rectangle Productions (Francija), Nazira FIlms (Katar), Pallas Film (Nemčija), Possibles Media (Kanada), Zeyno Film (Turčija), AFAC - The Arab Fund for Arts and Culture (Palestina)
Festivali, nagrade: Cannes 2019: nagrada FIPRESCI za najboljši film tekmovalnega programa, posebna omemba glavne žirije; Sevilla 2019: nagrada eurimages za najboljšo evropsko koprodukcijo; Toronto 2019; Lodz 2019; München 2019; Palm Springs 2020
Odziv občinstva: pretežno navdušen
Odziv kritike: zadržan do pretežno navdušen

Zanimivosti
Elia Suleiman se je že kmalu uveljavil kot morda najprepoznavnejši, najvplivnejši in z vseh strani spoštovani ustvarjalec kinematografije, ki je uradno ni – palestinske kinematografije. Zato so mu po uspešnem ameriškem obdobju, ko je od leta 1982 do leta 1993 živel in delal v New Yorku, ponudili, da se vrne v svojo “domovino”, natančneje na okupirani Zahodni breg, ter tam ob podpori evropskih razvojnih sredstev vzpostavi katedro za film in medije. Za sedeže te je izbral univerzo Berzeit na Zahodnem bregu v Jeruzalemu in tam skozi dolga leta profesure izobrazil novo generacijo palestinski filmskih ustvarjalcev. Njegovo pedagoško delo je bilo še posebno v Evropi nadvse cenjeno in tako so mu številne univerze ponudile gostovanja, ustalil pa se je v Švici, natančneje v kraju Saas-Fee, kjer je imel radno profesuro na European Graduate School.

Zgodba
Elia Suleiman zapusti Palestino, da bi našel novo domovino, a v tujini kmalu odkrije, da mu Palestina ves čas diha za ovratnik. Obljuba novega življenja se spreobrne v komedijo napak. Ne glede na to, da ga pot nese vse od Pariza do New Yorka, ga nekaj venomer spomni na dom. Pripoved, v kateri režiser igra samega sebe, ne da bi izrekel kakšno besedo, je sestavljena iz vsakodnevnih dogodkov in naključnih srečanj. Z opazovanjem sveta režiser raziskuje vprašanja identitete, doma in pripadnosti, da bi mu vendarle uspelo najti miren košček sveta samo zase.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy