2021

2 FILMA: Slovenec po izbiri; Poslednji dan Rudolfa Nietzscheja

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Slovenec po izbiri

Slovenec po izbiri (Slovenija, 2018, čb/barvni, 50 min.)

Režija: Aleš Verbič
Scenarij: Tina Palaić
Fotografija: Jure Nemec
Montaža: Andrej Modic
Nastopajo: Simon Tecco, Aswin Kumar Shrestha, Arkan Al Nawas, Richard Sendi, Max Zimani, Robert Yebuah, Hamed Mazouzi in Koki Veber
Produkcija: RTV Slovenija
Nagrade, festivali: FSF Portorož 2019
Distribucija: RTV Slovenija

Zgodba
Sledimo življenjskim odločitvam sedmih posameznikov in posameznic, ki so v okviru politike neuvrščenih zapustili svojo prvotno domovino in se preselili v Jugoslavijo. V Sloveniji so si ustvarili družine in kariere ter zaživeli novo življenje. V osebnih izpovedih razkrivajo svoje izkušnje in spomine na čas od njihovega prihoda do danes. Razmišljajo o svojih srečevanjih z novim in drugačnim, poudarijo raznolika razumevanja sebe in se sprašujejo o svoji pripadnosti prvotni in novi domovini. Njihova stališča so zaznamovana s pogledi iz različnih kultur, ki se prepletajo v njihovem bogatem doživljajskem svetu. Ob njihovi odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom?

******

Poslednji dan Rudolfa Nietscheja (Slovenija, 2018, barvni, 27 min.)

Režija: Blaž Kutin
Scenarij: Blaž Kutin
Fotografija: Marko Brdar
Montaža: Jan Lovše
Igrajo: Janez Škof (Rudolf Nietsche), Emil Cerar (moški na vlaku), Štefka Drolc (ženica), Maruša Majer (žena postajnega delavca), Mojca Partljič (Rudijeva žena), Andrej Rozman (zadnji postajni delavec)
Produkcija: Nukleus Film, Utopia Film, Tomahavk, Studio Ritem
Nagrade, festivali: FSF Portorož 2018: vesna za najboljši kratki film; nagrade Iris ZFS (združenja filmskih snemalcev Slovenije) 2019: za najboljšo fotografijo (Marko Brdar)
Distribucija: Slovenski filmski center

Zgodba
Dan v življenju Rudolfa Nietscheja, ki si nikoli ni znal izboriti svojega mesta v življenju – tako kot tudi ne sedeža na vlaku. Moža, ki mu v priimku manjka tisti z, majhna, a tako pomembna črka.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy