2019

UTOYA – 22. JULIJA, r. Erik Poppe (Norveška, 2018)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

UTOYA – 22. JULIJA, r. Erik Poppe (Norveška, 2018)

Utoya – 22. julija (Utoya 22. juli, Norveška, 2018, barvni, 93 min.)

Režija: Erik Poppe
Scenarij: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig 
Fotografija: Martin Otterbeck
Glasba: Wolfgang Plagge
Igrajo: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Solveig Koloen Birkeland, Sorosh Sadat, Ada Eide
Produkcija: Paradox Film 7, Paradox, MEDIA Programme of the European Union
Nagrade: Berlinale 2018
Distribucija: Cinemania Group

Zgodba
V enem samem kadru posneta rekonstrukcija zloglasnega poboja devetinšestdesetih članov podmladka norveške socialdemokratske stranke je radikalni filmski dosežek, ki pretrese z ostrino dokumentarističnega naturalizma. 

22. julija 2011 se v poletnem taboru na otočku Utoya zbere približno petsto otrok, med njimi devetnajstletna Kaja in njena mlajša sestra Emilie. A brezskrbno druženje z vrstniki se nepričakovano spremeni v hladnokrven pokol - nič hudega sluteči otroci in najstniki postanejo tarče s polavtomatsko puško oboroženega morilca, ki je tistega jutra podtaknil bombo v središču Osla. 

Izjava avtorja
"Doma je bilo veliko razprav o različnih vidikih 22. julija 2011, o tehničnih zadevah, kot sta obnova porušene vladne stavbe v Oslu in kraj spomenika žrtvam, storilec pa je izkoristil številne priložnosti za pritegnitev medijske pozornosti s pritožbami čez življenje v zaporu ipd., kar je žarišče preusmerilo od resničnih dogodkov tistega dne. Vsebino tega dogajanja je treba vnovič iskati pri žrtvah. Zato sem želel povedati zgodbo s stališča preživelih mladostnikov in njihovih sorodnikov."
Erik Poppe

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy