2016

ŠIŠKA DELUX, r. Jan Cvitkovič (Slovenija/Češka/Makedonija, 2015)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

FG 15 16 Siska Deluxe 2

Slovenija/Češka/Makedonija, 2015, barvni, 108 min.

režija Jan Cvitkovič
scenarij Jan Cvitkovič
fotografija Jure Černec
glasba Aleksander Pešut - Schatzi
montaža Dafne Jemeršič, Miloš Kalusek
igrajo Žiga Födransberg (Fedr), Marko Miladinović (Mile), David Furlan (Zekir), Jana Prepeluh (Jana), Marjuta Slamič (Lili), Aleksander Rusić (Sale), Marijana Brecelj (mama Olga), Petre Arsovski (Goce)
produkcija Perfo Production, Evolution Films, Kino oko
festivali, nagrade Montreal 2015 (začetek septembra – svetovna premiera), Portorož 2015 (otvoritev Festivala slovenskega filma – domača premiera)
povprečna ocena občinstva /*
povprečna ocena kritike /*

* Film še ni imel javne projekcije.

zgodba
Zgodba govori o treh prijateljih iz otroštva, Fedru, Miletu in Zekirju, ki se zavedajo, da niso več mladi, ne znajo pa popolnoma odrasti. Lotili so se že marsičesa, a nikoli jim ni nič uspelo, ker se ničesar ne lotijo zares. Ko enemu izmed njih umre teta in po njej podeduje majhen poslovni prostor, se odločijo, da bodo poskusili s picerijo. Sprva se zdi tudi ta projekt obsojen na neuspeh, ker jim ob vseh nerazrešenih težavah, ki jih ima vsak od njih, ne gre zlahka od rok. In kot da teh ne bi bilo že tako dovolj, se nekega dne na vratih komaj odprtega lokala pojavi lokalni mafijec, ki zahteva plačilo »takse«. Toda v pravem trenutku se pojavi skrivnostna Milena, ki neobetavnim gostincem priskoči na pomoč.

komentar*
»Šiška Deluxe je grenko-sladka komedija o treh prijateljih, ki dramatične situacije prepleta s komičnimi in gledalca ne pusti ravnodušnega. Namenjena je srednji in mlajši generaciji, režiser Jan Cvitkovič pa se z njo vrača k začetkom pripovedovanja zgodb, klasičnemu 'storytellingu'. Skozi film spremljamo vzpone in padce glavnih protagonistov v osebnem življenju, pa tudi pri uresničevanju poslovne ideje. Toda tudi večni mladeniči enkrat odrastejo in prav to je pot, ki jo prehodijo glavni junaki filma Šiška Deluxe, v katerem se komično prepleta z dramatičnim v lahkotnem drncu, ki srečnega konca v nobenem trenutku ne postavi pod vprašaj.«
povzeto po napovedniku filma

* Film še ni bil javno predvajan.

izjava avtorja
»Seveda smo se zabavali, a ob enem izmed prizorov sem celo jokal – od smeha seveda. In sicer takrat, ko eden fantov pomotoma vzame ketamin, drogo za konje, in se potem prične ... nenavadno vesti.«
Jan Cvitkovič, izjava med snemanjem

režiser
Jan Cvitkovič se je rodil leta 1966 v Tolminu. Tam in v Idriji je preživel tudi otroštvo in mladost, nato pa je odšel na študij v Ljubljano, kjer se je sprva vpisal na študij matematike in fizike, a je kmalu spoznal svojo zmoto, zato se je po enem letu podal na enoletno potovanje, med katerim ga je pot zanesla na Bližnji vzhod in v severovzhodno Afriko. Po vrnitvi se je vpisal na študij arheologije, ki se ga je lotil resnično temeljito in ga tako zaključil šele leta 1999. Medtem je sredi 90-ih let s prijavo na Grossmannov razpis za scenaristiko odkril svojo pisateljsko žilico in afiniteto do filmske pripovedi. Njegov scenarij za kratki film Rop stoletja je namreč osvojil prvo nagrado, film (ki ga je sicer zrežirala Urška Kos) pa je kasneje imel tudi zelo uspešno festivalsko pot. Sledilo je sodelovanje z Janezom Burgerjem, Janovim starim prijateljem: skupaj sta napisala scenarij za Janezov celovečerni prvenec V leru (1999), Jan pa je v njem dobil tudi glavno vlogo. S tem se je pričel njegov siloviti vzpon na področju filma, saj je že čez dve leti tudi sam posnel celovečerni prvenec, družinsko dramo Kruh in mleko (2001), s katero je na festivalu v Benetkah prejel prestižnega leva prihodnosti, nagrado za najboljši prvenec festivala. Skozi svojo kariero je prejel še številna druga priznanja in nagrade tako za režijo kot za scenarije (od nagrade Prešernovega sklada do zlate ptice). Prvencu je sledil kratki film Srce je kos mesa (2003), s katerim je bil prav tako festivalsko nadvse uspešen, še večji uspeh pa je dosegel z drugim celovečercem, Odgrobadogroba (2005), saj je z njim osvojil prestižno nagrado Altadis v San Sebastianu, priznanje za najboljšega mladega filmskega ustvarjalca. Sledila je vrsta del, predvsem kratkih filmov, kot so Vem (2007), To je zemlja, brat moj (2009), Sto psov (2012) in Bil sem otrok (2013), leta 2011 pa je posnel svoje tretje celovečerno delo, meditativni Arheo, svojo filmsko poemo. Šiška Delux je njegovo najnovejše delo, ki ima že zdaj, pred prvo javno projekcijo, zagotovljen nastop na številnih mednarodnih festivalih, od Montreala do Gijona in Trsta.

http://youtu.be/roy3afB5N6E

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy